ירמיהו | פרק מ"א | רצח גדליה
גדליה בן אחיקם לא רק מסרב לרצוח את האיום – ישמעאל בן נתניה, אלא ממש מתעלם מהסכנה. ישמעאל יושב לסעודת ראש השנה יחד עם גדליה, כנראה שבלי שום אבטחה מיוחדת, ובאמצעות עשרה חיילים נאמנים מצליח לרצוח את כל היושבים שם ואת כל "אַנְשֵׁי הַמִּלְחָמָה". ובשלב שני לקחת בשבי את כל היהודים שנמצאים במצפה.
ישמעאל נשלח בידי בעליס מלך בני עמון. למלך בני עמון יכולות להיות הרבה סיבות לרצח גדליה. הגיוני שרצה בחורבן היישוב היהודי כדי להרחיב את גבולו מערבה, כנאמר בנבואת ירמיהו: "לִבְנֵי עַמּוֹן כֹּה אָמַר ה' הֲבָנִים אֵין לְיִשְׂרָאֵל אִם יוֹרֵשׁ אֵין לוֹ מַדּוּעַ יָרַשׁ מַלְכָּם אֶת גָּד וְעַמּוֹ בְּעָרָיו יָשָׁב" (ירמיהו מט, א) או שאולי עמון היא הממלכה הבאה שמלך בבל מתכנן לכבוש, כמו שעולה ביחזקאל כ"א, ובעליס מנסה להעסיק אותו בנקמות ביהודה, או שסתם מפחד מכך שהממלכה היהודית תתחזק ומעדיף להכות בנו כשאנחנו קטנים.
אך השאלה הגדולה יותר היא על ישמעאל. האויבים שלנו תמיד רוצים שנילחם אחד בשני, אבל מה גורם לישמעאל בן נתניה לרצוח את גדליה ולהחריב את הממלכה? אפשר למצוא רמז בהדגשה של התנ"ך: "וַיְהִי בַּחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי בָּא יִשְׁמָעֵאל בֶּן נְתַנְיָה בֶן אֱלִישָׁמָע מִזֶּרַע הַמְּלוּכָה וְרַבֵּי הַמֶּלֶךְ". ישמעאל מזרע המלוכה, יחד איתו שרי המלך צדקיהו לשעבר, ויחד זוממים להכות את גדליה. סביר להניח שישמעאל ראה בעצמו יורש מועדף – הרי הוא מזרע המלוכה וגדליה סתם ממשפחת שפן. סביר ששרי המלך קינאו וכעסו שנושלו מגדולתם. אבל מה הם ניסו להשיג? יכול להיות שלישמעאל הייתה תוכנית להשגת השלטון בממלכת יהודה בכוח, ומשהו השתבש בדרך. אבל זה לא נראה ככה ולא סביר שהיה יכול להצליח להלחם גם בגדודים של יוחנן בן קרח ואז למרוד מחדש בבבלים. לכן נראה שמראש תכנן רק לרצוח ואז לברוח לעמון. הוא קינא בגדליה, אולי גם כעס עליו על שמשתף פעולה עם הבבלים הרשעים שהחריבו את המקדש והרסו את מלכות בית דוד, ורצה פשוט לנקום. הוא לא תכנן להשיג משהו, אלא רצה לפגוע לשם הפגיעה – העיקר שלא ישתף פעולה עם האויב.
המחיר של המעשה הזה היה רצח גדול וחורבן. צום גדליה הוא התאריך בו אנחנו מציינים את הרצח, שהוא לא רק אבל על ההתמוטטות הסופית של הממלכה היהודית, אלא גם אבל על כך שמי שממוטטים את הממלכה, פעם אחר פעם לאורך התנ"ך וההיסטוריה, הם אנחנו בעצמנו.
תא שמע – נודה לכם אם תשלחו משוב על שיעור זה (המלצות, הערות ושאלות)