תולדות | "ויאהב יצחק את עשו כי ציד בפיו..."
עשיו ויעקב גדלים ואז התורה מספרת "ויאהב יצחק את עשו כי ציד בפיו..." בפשטות יש להבין את דברי הפסוק: יעקב אהב את עשיו משום שעשיו סיפק לו ליצחק בשר ציד לאכול ועל כך אהבו יצחק. אך הבנה זו קשה לעיכול. האם נאמר שאהבתו לעשיו תלויה באכילת בשר? האם יצחק כה שקוע בתאוות בשר שבעבור זה הוא יבחר בעשיו על פני אחיו השקוע באהל תורה?
בשל קשיים אלו חכמינו במדרש הציעו שיש להבין את המילים "ציד בפיו" לא על יצחק אלא על עשיו. עשיו משתמש בפיו כמלכודת לצוד את אהבת אביו. כי ציד בפיו: עשיו היה שואל את יצחק שאלות כגון האם חובה להפריש תרומות ומעשרות ממלח? יצחק מצדו ראה בשאלותיו של עשיו מסירות גדולה לעבודת ה' ולכן אהבו. אך גם הבנה זו למרות הרעיון המעמיק שבה בעייתית, הרי היא אינה משתלבת בסיפור התורה בפסוק הקודם לזה הנידון ולא לבא אחריו. הפסוק הקודם לפסוק שלנו אומר "ויגדלו הנערים ויהי עשו איש ידע ציד איש שדה..." ואילו הפסוק שלאחריו אומר "ויבא עשו מן השדה והוא עיף." המוקד הוא בעשיו איש שדה איש ציד.
ננסה, אם כן, להציע הבנה המבוססת בפשטות הפסוק אך משקפת את דרכו של המדרש. יצחק אמנם אהב את עשיו בשל הבשר שהאכילו אך לא בשל הנאת האכילה שבה אלא בשל מעשה הציד.
יצחק התמסר בכל חייו להמשיך את דרכו של אברהם. כל סיפורי פרשת תולדות הם שיקוף של הדביקות הזו של יצחק ללכת בדרכו של אביו. רק בנקודה אחת מגלה יצחק עצמאות. "ויזרע יצחק בארץ ההוא וימצא בשנה ההוא מאה שערים ויברכהו יהוה." יצחק היחיד מהאבות שמסופר עליו שעבד את האדמה. הוא מחדש את השילוב של עבודת אדמה עם עבודת ה'.
אברהם הביא את מסר בורא העולם ועבודתו התמידית לחברה אך עשה זו בדרך מנוסה של רועה צאן. כבר הבל גילה שניתן לשלב את רעיית הצאן עם עבודת ה'. יצחק מצדו מגלה לעולם שניתן, במקום שבו נכשל קיין, בעבודת האדמה, גם כן לקיים חיי עבודת ה'. בראותו את עשיו עוסק בציד ובשומעו את דבריו של עשיו, יצחק משוכנע שעשיו מחדש לעולם, שגם במקום שנמרוד גיבור הציד נכשל, בעולם הציד, ניתן לשלב את עבודת ה'. הדימוי של החידוש המשלב ציד ועבודת ה' היא שקונה לעשיו את אהבת אביו יצחק.
"כי ציד בפיו" בהביא עשיו ציד ליצחק לאכול, ובצודו את דימוי כעובד ה' בעזרת דברי פיו, עשיו קונה את אהבת אביו. רק כאשר רבקה ויעקב מגלים ליעקב עד כמה קל בעזרת קצת אוכל ומילים מדודות להטעות, מבין יצחק את הטעייתו של עשיו.
שבת שלום
תא שמע – נודה לכם אם תשלחו משוב על שיעור זה (המלצות, הערות ושאלות)