דילוג לתוכן העיקרי

מגילה | דף כד | הפטרה

הסוגיות בדפים כ"ג–כ"ד עוסקות בהיבטים שונים הנוגעים למנהג ההפטרה. המשנה והגמרא מניחות בפשטות שמנהג זה מוכר, ועל כן אינן מציינות את תפקידו או את מקורו. בדברי הראשונים מצאנו שני כיוונים מרכזיים להסבר המנהג (וראה על כך בהרחבה באנציקלופדיה התלמודית, ערך הפטרה):

א. בימי קדם נהוג היה להמשיך לאחר הקריאה בתורה ולדרוש בדברי תורה: בנביא, בכתובים, בדברי הלכה וכו'. בצוק העיתים מנהג זה בטל, בעיקר בימי החול שבהם ממהר כל אחד לעבודתו. ברם, בשבת – כשיש לאנשים קצת יותר זמן – החזירו עטרה ליושנה, לפחות באופן חלקי, ותיקנו לקרוא בנביא.

ב. הטעם הידוע יותר למנהג ההפטרה הוא זה המדבר על ימים של שמד שבהם היה אסור לקרוא בתורה, ועל כן תיקנו לקרוא פסוקים מהנביא – מעניינה של הפרשה. האבודרהם (עניין שחרית של שבת) מסביר: "ולמה מפטירין בנביאים? לפי שגזרו על ישראל שלא יקראו בתורה". לאחר שבטלו הגזירות עמד המנהג על תילו, והמשיכו לקרוא לאחר הפרשה מעניינה שלה עצמה.

נמצא איפוא שיש לחקור ביחס להפטרה אם היא מהווה המשך או תחליף לקריאת התורה, או שמא מדובר בעניין עצמי של לימוד תורה ברבים. לעיתים ההפטרות אינן קשורות אל הפרשות, אלא ללוח השנה, כגון הפטרות הפורענות, הנחמה והתשובה הנקראות בחודשים תמוז–תשרי. יש בהן קיום של לימוד תורה מענייני דיומא, ולאו דווקא המשך או תחליף לפרשת השבוע. מאידך, רוב הפטרות השנה אכן קשורות אל הפרשה, ולגביהן תקפים דבריו של האבודרהם.

הסוגיה בדף כ"ג דנה בשאלה אם המפטיר עולה למניין שבעה. לכאורה, גם כאן ניתן לבסס את המחלוקת על חקירתנו: אם ההפטרה קשורה לפרשה ראוי שהמפטיר יימנה בין העולים, אך אם היא תלמוד תורה מענייני דיומא, המפטיר אכן אינו עולה למניין שבעה.

במשנה בדף כ"ד נאמר שהמפטיר הוא הפורס על שמע. בגמרא נחלקו בביאור הדין: יש האומרים שהדבר נועד למנוע קטטה על המשרות הנחשקות בתפילה, ויש האומרים שהדבר נעשה "משום כבוד". הראשונים מסבירים שהמפטיר בנביא סובל מפחיתות כבוד כלשהי, ועל כן יש לכבדו בפריסה על שמע. הר"ן על אתר מבאר שגם הדעה הראשונה מקבלת את ההנחה שיש פחיתות כבוד מסוימת בקריאת ההפטרה.

אפשר שגם שאלה זו תלויה בחקירתנו. אם מנהג ההפטרה אינו אלא תחליף לקריאת התורה יש בו פחיתות כבוד מסוימת, משום שכיום קוראים את הפרשה כולה, וממילא אין צורך מהותי באותו המשך של הקריאה. אולם אם נפרש שקריאת ההפטרה חשובה להפצת תורה ברבים, הרי שאין בה כל פחיתות כבוד.

תא שמע – נודה לכם אם תשלחו משוב על שיעור זה (המלצות, הערות ושאלות)