דברי הימים א | פרקים יא-יב | רשימת גיבורי דוד
פרק י"א בתחילתו מספר על המלכות דוד, ושני הפרקים י"א-י"ב מונים את רשימת גיבורי דוד ומבחר סיפור גבורה ממלחמותיהם. מקבילה לרשימות שבפרקנו נמצאת בנספחים לספר שמואל (שמ"ב כג), וכבר בעובדה זו ניתן לשים לב להבדל משמעותי בין הפרקים שלנו לבין מקבילתם בספר שמואל: בעוד בספר שמואל הרשימות מובאות כנספח לספר, אצלנו מקומן דומיננטי, עם פתיחת התיאור של מלכות דוד. הפסוק בראש הרשימה אף יוצק תוכן להבדל זה, ומסביר את מגמת הפרק שלנו: "וְאֵלֶּה רָאשֵׁי הַגִּבּוֹרִים אֲשֶׁר לְדָוִיד הַמִּתְחַזְּקִים עִמּוֹ בְמַלְכוּתוֹ עִם כָּל יִשְׂרָאֵל לְהַמְלִיכוֹ כִּדְבַר ה' עַל יִשְׂרָאֵל" (יא, י). מטרת הבאת רשימות הגיבורים וסיפורי הגבורה היא להראות את התבססות מעמדו של דוד כמלך ישראל, ואת הקונצנזואליות של מלכותו על כל שבטי ישראל.
פרק י"א נפתח בהמלכת דוד וכיבוש ירושלים, ולאחר מכן מונה את גיבורי דוד וכמה סיפורי גבורה. הפרק נחתם ברשימת גיבורים מעבר הירדן המזרחי, שאינם נזכרים ברשימה המקבילה שבספר שמואל. בפרק י"ב מתוארות קבוצות של לוחמים משבטים שונים שהצטרפו אל דוד עוד בטרם הומלך, ולאחר מכן מתוארות חטיבות לוחמים מכל ישראל שבאו לחברון כדי להמליך את דוד. בפירוש עולם התנ"ך (מצורף), פרופ' משה גרסיאל עומד על ההבדלים בין הרשימה שבפרקנו לזו שבספר שמואל. בין ההבדלים המרכזיים ניתן לציין שהרשימה בדברי הימים נרחבת יותר, ואף מזכירה חלקים שלמים שלא נזכרו בספר שמואל, כמו רשימת הגיבורים מעבר הירדן המזרחי (יא, מב-מז). גרסיאל מסביר שמגמת הרשימה בכל אחד מן הספרים היא שונה. בספר שמואל, מטרת הרשימה בנספח לספר להעלות את זכרונם של גיבורי דוד ותו לא, ולכן היא מסתפקת בשימת דגש על הגיבורים משלבי הביסוס הראשוניים של גדודי דוד.
לעומתה, לרשימה שבדברי הימים יש מטרה ברורה, כפי שנאמר בתחילתה במפורש: להדגיש את ביסוסה הרחב של מלכות דוד, ואת קבלתו על ידי כל השבטים. רשימה זו כוללת בכוונה גם רשימות גיבורים משלבים נוספים בחייו של דוד, כך שהרשימה נרחבת יותר ועבה יותר – הן מספרית והן מבחינת המוצא והגיאוגרפיה של תומכי דוד. בקריאת הרשימה מתקבלת תמונה ברורה של קבלת דוד על ידי כל ישראל. בכך גם נחתמת הרשימה – בהמלכת דוד על כל ישראל: "וְגַם כָּל שֵׁרִית יִשְׂרָאֵל לֵב אֶחָד לְהַמְלִיךְ אֶת דָּוִיד" (יב, לט).
גם בתיאור המעבר ממלכות שאול למלכות דוד, ספר דברי הימים בוחר להשאיר בצד את המורכבות הגדולה שבמעבר זה – את רדיפות דוד על ידי שאול ואת השנים בהן היו מאבקים בין ממשיכי שאול לבין דוד, עד שדוד הומלך בסופו של דבר על כל ישראל. את אזכור בריחתו של דוד מפני שאול בדברי הימים אנחנו שומעים באופן אגבי בלבד בפרק י"ב. גם אופן הצגה זה מדגיש את המסר העיקרי של הספר, בדבר קבלתה הבלתי המעורערת של מלכות דוד.
תא שמע – נודה לכם אם תשלחו משוב על שיעור זה (המלצות, הערות ושאלות)