דילוג לתוכן העיקרי

דברי ימים ב | פרק יז | הקדמה למלכות יהושפט


המלך יהושפט זוכה לארבעה פרקים. הפרק שלנו משמש כעין מבוא לסיפורים, בו מוצג הרקע לממלכתו. יהושפט מתואר כמלך חזק ומוצלח גם מבחינה כלכלית: "וַיְהִי לוֹ עֹשֶׁר וְכָבוֹד לָרֹב" (יז, ה) וגם מבחינה צבאית: "וַיְהִי פַּחַד ה' עַל כָּל מַמְלְכוֹת הָאֲרָצוֹת אֲשֶׁר סְבִיבוֹת יְהוּדָה וְלֹא נִלְחֲמוּ עִם יְהוֹשָׁפָט" (יז, י). בתוך תיאור עוצמתו של יהושפט מתוארת גם עוצמתו הרוחנית, ומוזכרים מעשיו שזיכו אותו, בהתאם לתורת הגמול, גם בעוצמה מדינית. יהושפט הלך בדרכי דוד בכל הקשור לפולחן: "וַיְהִי ה' עִם יְהוֹשָׁפָט כִּי הָלַךְ בְּדַרְכֵי דָּוִיד אָבִיו הָרִאשֹׁנִים וְלֹא דָרַשׁ לַבְּעָלִים... וַיָּכֶן ה' אֶת הַמַּמְלָכָה בְּיָדוֹ" (יז, ג־ה), ולא רק שהוא עצמו לא דרש לבעלים אלא גם פעל להסיר כל סוג של עבודה זרה או עבודת במות מן הארץ: "וַיִּגְבַּהּ לִבּוֹ בְּדַרְכֵי ה' וְעוֹד הֵסִיר אֶת הַבָּמוֹת וְאֶת הָאֲשֵׁרִים מִיהוּדָה" (יז, ו). מפעל נוסף שיהושפט יוזם הוא הפצת התורה בעם. הוא מגייס מספר לויים ושולח אותם להסתובב עם ספר תורה: "וַיְלַמְּדוּ בִּיהוּדָה וְעִמָּהֶם סֵפֶר תּוֹרַת ה'" (יז, ט). ספר דברי הימים שנערך בימי עזרא הסופר מדגיש, גם כאן וגם בעוד מקומות, שיחד עם תיקון דתי מגיעה גם הפצת תורה לעם, בדומה למפעלם של עזרא ונחמיה. בהמשך (פרק י"ט) נלמד גם על מעשה נוסף שהמלך יהושפט מוביל, בקידום המשפט בממלכה. על כל מעשה טוב שיהושפט עושה, הפרק מציג גם את הגמול לו זוכה. הוא מבער את העבודה הזרה מהארץ, וזוכה ל"עֹשֶׁר וְכָבוֹד לָרֹב" (יז, ה), ואז מפיץ תורה בעם וזוכה גם שיפול "פַּחַד ה' עַל כָּל מַמְלְכוֹת הָאֲרָצוֹת אֲשֶׁר סְבִיבוֹת יְהוּדָה" (יז, י).

הפסוק שפותח את קורותיו של יהושפט מזכיר שיהושפט מלך על כל ישראל: "וַיִּמְלֹךְ יְהוֹשָׁפָט בְּנוֹ תַּחְתָּיו וַיִּתְחַזֵּק עַל יִשְׂרָאֵל" (יז, א). יש פרשנים שהסבירו שיהושפט התחזק 'כנגד' ישראל, והמשיך במאבק מהדור של אסא (ראו למשל מלבי"ם). בסדרת עולם התנ"ך, ד"ר מיכאל קוכמן מציין שיש פרשנים שרואים בפסוק שלנו ביטוי לדרכו של ספר דה"י ששם את המוקד הבלעדי בממלכת יהודה. לכן לעתים ממלכת יהודה נקראת בשם הכולל – "ישראל".

היחס למלכות ישראל, הממלכה הצפונית, הוא אחד המוקדים בדמותו של יהושפט. בהמשך נגלה שעמד בקשר משמעותי עם בית אחאב – מבתי המלוכה הרעים ביותר שקמו לממלכת ישראל. יהושפט הצטרף למסעות מלחמה, מסעות מסחר, ואפילו השתדך עם בית אחאב בקשרי חיתון. למרות כל זאת, כבר בהקדמה מודגש שיהושפט לא הושפע מבחינה דתית: "כִּי לֵאלֹהֵי אָבִיו דָּרָשׁ וּבְמִצְוֹתָיו הָלָךְ וְלֹא כְּמַעֲשֵׂה יִשְׂרָאֵל" (יז, ד).

 

תא שמע – נודה לכם אם תשלחו משוב על שיעור זה (המלצות, הערות ושאלות)