דילוג לתוכן העיקרי

בהעלותך | וזה מעשה המנורה

בפתיחת פרשת בהעלותך מצווה משה לומר לאהרון, "בהעלתך את הנרת אל מול פני המנורה יאירו שבעת הנרות" (במדבר ח/ב). התורה מספרת שאהרון עשה כפי שציווהו משה ואז מוסיפה תורה: "וזה מעשה המנרה מקשה זהב עד ירכה עד פרחה מקשה הוא כמראה אשר הראה י-הוה את משה כן עשה את המנרה." (במדבר ח/ד)  
הפסוק האחרון נראה תמוהה. פרשתנו עוסקת בהדלקת הנרות ולא בעשיית המנורה, אם כן מה רוצה לומר לנו התורה בחזרתה על "מעשה המנורה"? 
נעיין תחילה בפסוק הראשון בו מצווה אהרון על דרך הדלקת הנרות. בפסוק נאמר "אל מול פני המנורה יאירו שבעת הנרות". מה היא משמעות המושג "פני המנורה"? רש"י מפרש: "אל מול פני המנורה - אל מול נר אמצעי שאינו בקנים, אלא בגוף של מנורה." ובהמשך הוא מפרט: "יאירו שבעת הנרות - ששה שעל ששת הקנים, שלשה המזרחיים פונים למול האמצעי, הפתילות שבהן, וכן שלשה המערביים ראשי הפתילות למול האמצעי."  
הנצי"ב ב- "העמק דבר" טוען כנגד דברי רש"י: אל מול פני המנורה. פני המנורה אינו הנר האמצעי כפרש״י. שהרי תניא בספרי ויעש כן אהרן שעשה לה פנים. ותו הרי כתיב והאיר על עבר פניה. משמע דכל המנורה יש לה פנים. אלא הפירוש כמו שכתבנו בספר שמות פרשת תרומה דפנים משמעו מאותו צד שבאים אל המנורה להדליק." אך בהמשך דבריו מבאר הנצי"ב שהחידוש באמור כאן על פני האמור בפרשת תרומה הוא: "וכאן באה אזהרה שיהיו נטוים באלכסון היינו לפנים שבגוף המנורה הוא הנר האמצעי כפירוש רש״י."  
לפי מסורת חז"ל המנורה מסמלת תורה והדלקתה את לימוד התורה. לאור זאת ניתן לומר שהתורה מלמדת אותנו שלימוד התורה צריך להיות "אל פני המנורה". מחד הלימוד ובייחוד הוראת התורה צריך להיות ידידותי ללומד - אל מול פני הלומד. אך בו זמנית צריכה התורה הנלמדת להאיר "אל מול פני" אל מול פנים התורה, הנר המרכזי. הקנים היוצאים מן המנורה שהם ששת חלקי תורה שבעל פה, צריכים להתייחס אל מקורם הנר המרכזי, התורה שבכתב.  
בהתאם ניתן להסביר את המסר שבפסוק האחרון. לימוד התורה צריך לשקף את "מעשה המנורה" - התורה. המנורה עשויה "מקשה זהב עד ירכה עד פרחה", כולה, על כל מרכיביה מקשה אחת. כך התורה, כולה, מקשה אחת, התורה שבכתב, התורה שבעל פה וכל החידושים הנאמרים בהם.  
לכן הלומד או המלמד תורה צריך אמנם לטרוח שהתורה הנלמדת תהיה ידידותית ללומד. אך זאת תוך שמירת העיקרון של "מקשה", נאמנת לשורשיה, תכניה, ערכיה ואמתותה, "כמראה אשר הראה ה' את משה".   
שבת שלום

תא שמע – נודה לכם אם תשלחו משוב על שיעור זה (המלצות, הערות ושאלות)