כי תצא | לא תוכל להתעלם
קח אחריות ואל תהיה אדיש
"לא תראה את שור אחיך או את שיו נדחים והתעלמת מהם השב תשיבם לאחיך ואם לא קרוב אחיך אליך ולא ידעתו ואספתו אל תוך ביתך והיה עמך עד דרש אחיך אתו והשבתו לו וכן תעשה לחמרו וכן תעשה לשמלתו וכן תעשה לכל אבדת אחיך אשר תאבד ממנו ומצאתה לא תוכל להתעלם לא תראה את חמור אחיך או שורו נפלים בדרך והתעלמת מהם הקם תקים עמו" (דברים כב/א-ד)
בפסוקים אלו עוסקת התורה בשתי מצוות הקשורות זו לזו. בשלשת הפסוקים הראשונים מלמדת התורה את דיני השבת אבדה ואילו בפסוק ד' עוברת התורה לעסוק במצוות הקם תקים עמו. שתי המצוות עוסקות במצב בו אדם עומד בפני הפסד ממוני והתורה דורשת מחברו לסייע לו ולמנוע את ההפסד. הזיקה שביניהם מקבלת חיזוק בכך שהתורה עוסקת בשתי מצוות אלו גם בפרשת משפטים (שמות כג/ ד-ה) וגם שם היא סומכת אותן זו לזו.
בניגוד למובא בשמות בפסוקים שלפנינו מוסיפה התורה שני מרכיבים. ראשית היא מפרטת יותר בהלכות ובהיקף הדין ושנית היא מוסיפה מסר חינוכי ערכי המלווה את קיומם. בפסוקים שלפנינו מופיע שלש פעמים הציווי "לא תוכל להתעלם". [אמנם בפעם הראשונה והשלישית הדבר נאמר בצורת ציווי "והתעלמת" אך משמעות הדברים "לא תראה... והתעלמת". הבחירה לומר את הדבר בלשון ציווי חיובי נובעת מרצונה של התורה ללמד שיש מצבים הן באבדה והן בסיוע להקים שאדם רשאי להתעלם.]
פעמים רבות אדם העומד בפני מצב שאינו יוצר עבורו הפסד ממוני יבחר להימנע מלהגיב או לפעול. אדם רואה ספר המונח על הריצפה, האם ירים את הספר ביודעו שלכל הפחות הדבר ידרוש ממנו להביא את הספר לביתו של בעליו? ואם אין בספר שם האם ירצה האדם לטרוח לפרסם את עובדת המצאו של הספר בכדי שבעליו יוכל לקבלו בחזרה, או לשמרו עד שיוכל להיות מוחזר? איך הייתם אתם נוהגים?
אתם הולכים בדרך ורואים אדם אחר המתקשה להחליף גלגל במכוניתו. האם תעצרו ותציעו לעזור למרות שדי ברור לכם שהדבר יביא להתלכלכות וזיעה דבקית?
התורה מלמדת שגם כאשר מנגנוני השימור העצמי והנוחיות שלנו קוראים לנו להימנע מלסייע לזולת - "לא תוכל להתעלם".
הציווי "לא תוכל להתעלם" אינו עוד פרט השייך במצוות מסוימות. זהו ערך כללי שנועד לעצב דרך חיים, ערך שמטרתו לבנות חברה ערכית והלכתית יותר.
שבת שלום
תא שמע – נודה לכם אם תשלחו משוב על שיעור זה (המלצות, הערות ושאלות)